More Website Templates @ TemplateMonster.com. August20, 2012!

OTOK VIS

Najistureniji je hrvatski otok s površinom od 90,3 km2. Hvarski ga kanal dijeli od otoka Hvara , a Biševski od otoka Biševa. Od talijanske je obale udaljen oko 60 milja. Otokom se protežu tri brdska lanca između kojih se nalaze krška polja. Najveća su uzvišenja Hum (585 m), Sveti Duh (563 m) i Mali hum (514 m).

Žitelji se bave poljodjelstvom, ribolovom i turizmom. Obale su otoka strme i razvedene. Na zapadu je otoka Komiški zaljev, a na sjeveru viška luka.

Prvi su žitelji na Visu obitavali već u III. tisucljecu prije Krista. Bili su mediteranskog podrijetla. U II. tisućljeću prije Krista potisnuli su ih Iliri koji su u VI. i V. st. prije Krista tu formirali svoju državu.
Sirakuški tiranin Dimitrije Stariji oko godine. 397. prije Krista utemeljuje na Visu svoju koloniju Issu čiji su žitelji proširili svoj utjecaj prema srednjodalmatinskim otocima.
Prevlast je Isse ugrozio ilirski kralj Agron I. i kraljica Teuta koju su godine 219. prije Krista porazili Rimljani. Od tada je Issa priznavala prevlast Rima.

 

Nakon propasti Zapadnoga Rimskog Carstva (g.476.) Vis je jedno vrijeme priznavao vlast Gota a potom Bizanta. Hrvati su Vis počeli naseljavati od VII. st. Godine 997. Vis su zauzeli i razorili Mlecani. Od godine 1420. pod upravom je Mlecana. Mirom u Campoformiju godine 1797. Venecija ga prepušta Austriji, a nakon mira u Požunu godine 1805. dolazi pod vlast Francuza koji ga utvrđuju. U ožujku godine 1811. engelska je flota nanijela težak poraz francusko-talijanskoj floti i okupirala Vis.

Odredbama Beckoga kongresa godine 1814. ponovo je vraćen Austriji do godine 1918. kada su ga okupirali Talijani. Rapalskim ugovorom pripao je godine 1921. Kra-Ijevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U travnju godine 1941. okupirali su ga Talijani pod čijom je vlašću ostao do kapitulacije Italije godine 1943., nakon toga je postao vojno-pomorska baza partizanske vojske.

U socijalističkoj Jugoslaviji, Vis je zbog svog strateškog položaja bio otok zatvoren za strance (zabrana dolaska stranaca je ukinuta tek 1989.) i citav otok je pretvoren u veliku vojnu utvrdu. No upravo je ta izoliranost, koliko god bila teška za stanovnike otoka Visa u tim vremenima, od nezavisnosti Hrvatske uvrstila Vis mecu najomiljenije destinacije citavog Mediterana. Prekrasna ocuvana priroda, ekološka poljoprivreda i ocuvana tradicionalna arhitektura jedinstveni su aduti ovoga jedinstvenog otoka.

Vis je oduvijek bio otok ribara i vinogradara. Komiža na otoku Visu smatra se kolijevkom ribarstva na Jadranu, a u minulim stoljecima komiški ribari bili su poznati u svim Mediteranskim lukama kao vrsni poznavaoci svoga zanata. Danas o slavnoj povijesti viškog ribarstva svjedoci Ribarski muzej u Komiži. Kaže se da su prvu vinovu lozu u Dalmaciji posadili stari Grci i da je posacena upravo na Viškom polju. Još je grcki pisac Agatarhid govorio da je vino s Visa u usporedbi sa svim drugima bolje. Najpoznatije autenticno bijelo vino svakako je cuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima i podrumima na otoku.

Dodamo li ovome jedinstvenom povijesnom, kulturnom i prirodnom nasljecu prekrasno, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otocice, ljubazne domacine i udoban smještaj u privatnim kucama i apartmanima, jasno nam je zašto je upravo Vis omiljeno turisticko odredište za one posjetitelje koji žele iskusiti jedinstveni i već uvelike nestali istinski Mediteranski ugocaj i naćin života. Pozivamo i Vas da posjetite otok Vis, sigurni smo da ćete ga se zauvijek sjećati!

GRAD VIS

Vis je oduvijek bio grad, a jedno kratko vrijeme bio je i država.

U njemu je početkom XIX stoljeća živjelo 12. 000 ljudi, pridošlih iz cijele Europe, tako da se u viškom govoru pored izvedenica iz venecijanskog dijalekta, mogu naći i riječi engleskih, francuskih, njemačkih pa čak i mađarskih korijena.

Za razliku od Hvara ili Korčule, grad Vis je okrenut kopnu i otvoren za sve što s njega doplovi, a njegova luka i danas pruža utočište mnogim ribarima i moreplovcima, izgubljenim istraživačima i ostalim avanturistima klonulog duha.

Tako su i Grci Sirakužani našli višku luku da ih podsjeća na dom.

Pjesnici Hvarani izgradili su Kut da ih sa zapada zimi sunce miluje.

Suprotno njima, viški su težaci podigli Molu bondu i Mijurovac, da ih sa istoka sunce zorom budi.

Nakon što su Englezi utvrdili brda oko uvale, vrijedni Austrijanci podigli su batariju da grad napokon u cijelinu spoje.

Danas kada se početkom kolovoza navečer spušate starom cestom prema Visu, on doista izgleda poput velegrada. Njegovo blještavilo širi se s rive preko kao za božić okićenih jarbola cijelom uvalom, sve do gradskih periferija, odakle na sjeveru žmiga lanterna na otočiću Hostu. Na zapadu poput prigradskog naselja svjetli uvala Stonca, uvijek nakrcana ribarskim brodovima i domaćim jedrilicama, dok se na istoku ljeska renesansni gradić Kut. Smirena idila Kuta ljetnu vrevu Luke susreće u Gospinoj Batariji. U austrijskoj tvrđavi upravo traje koncert, čuje se i jedan ćuk, a pod njenim zidinama najglasniji su Španjolci. Ispred ljetnog kina izlila se rijeka ljudi, gotov je animirani, a počinje igrani film. Na rivi bljeskaju novotarije i igračke. Ima tu lasera, led lampica i stroboskop u boji. Pod krmom mega jahte imenom Aikea Guinea svjetli arktički neon, a pod njim fešta jato cipli, dva su pravi kapitalci. Čuje se i saksofon, Fly me to the moon, dok se ispred banke vezao morski karaoke show. U Bejbiju sviraju Francuzi, a pod reflektorima nad Issejskom nekropolom netko je dao gol.

I sve nekako podsjeća na zlatnu 1812., iako je onda bio procvat a danas je recesija, no tada u luku uplovljava vapor, i još jedan svjetleći grad dolazi u Vis.

*Naslov je posuđen od zbirke pjesama Ivice Rokija - Sineta