More Website Templates @ TemplateMonster.com. August20, 2012!

VRIJEDI POSJETITI

U hrvatskoj povijesti i kulturi, otok Vis zauzima značajno mjesto. Samo na ovom otoku možete vidjeti spomenute ostatke grčkog i rimskog nasljeđa, renesansne i barokne spomenike. Uz grad Vis, nezaobilazno mjesto na otoku, živopisno je ribarsko mjesto Komiža. Ribarski muzej u staroj komiškoj tvrđavi biti će svakako zanimljiv podsjetnik na davno zaboravljene vještine ribarenja. Šetnja uskim i kamenim ulicama grada, dovodi vas na mnoge ljetnikovce, trgove, utvrde i crkve. Krenete li od njegova istočnog dijela, Kuta, prema zapadu vidjet ćete palače hvarskih pjesnika Petra Hektorovića i Marina Gazarovića, rodnu kuću poznatog hrvatskog pisca Ranka Marinkovića, Gariboldijevu palaču. Nikako ne smijete zaobići ni crkvu sv. Ciprijana, župnu crkvu Gospe od Spilica, te franjevački samostan na poluotoku Prirovo.
Nezaobilazan dio Vašeg posjeta je viški muzej u utvrdi ,,Gospina batarija'' u kojem se krije bogata etnografska zbirka koja Vam otkriva narodnu nošnju Visa, a time opisuje i tadašnji život, arheološki kao i ostali predmeti koji govore o životima ribara, vinogradara, brodograditelja, onda i danas. Muzej s ponosom posjeduje i kolekciju starogrčkih predmeta, terakotnu plastiku, brojne keramičke posude i vaze, zbirku amfori koja svjedoči o razvijenoj trgovini i pomorstvu i sl.
Zbog svog položaja, Vis su zaposjedali mnogi osvajači, a pred njegovim su se obalama vodile žestoke pomorske bitke. Viški boj, koji se 20.srpnja 1886. odvijao pred samom viškom lukom, jedna je od najznačajnijih. Obljetnicu tog velikog boja grad Vis obilježava svake godine.

JoŠ viŠe od Visa

Bilo bi šteta, dok ste na Visu, prepustiti se samo guštima kupanja, sunčanja i gastronomskim užicima. Jer Vis pruža mnogo više. Osim brojnih izleta ( u Modru špilju, Zelenu špilju, Kraljičinu špilju, obilazak bivših vojnih zona, odlazak na daleke pučinske otoke kao što su Svetac, Palagruža, Brusnik) Vis nudi i mnogo načina za takozvani aktivni odmor. Možete, dobro markiranim putevima, propješačiti cijeli otok, izuzetno popularno je i savladavanje biciklom viških krajolika, vrlo atraktivno je ronjenje a poseban način upoznavanja otoka jest da ga obiđete i proučite vozeći kajak.

Vis ima nekoliko uzletišta za paraglajding a za one sklone nečemu sasvim drukčijem otvara se i mogućnost igranja kriketa. Tu su i teniski i košarkaški tereni (ŠRC Issa pokraj samog pristaništa) a početkom svakog kolovoza možete sudjelovati u popularnom plivačkom maratonu od otočića Host do viške Rive.

MODRA ŠPILJA

Izlet u Modru špilju neizostavni je dio ponude većine turističkih agencija na otoku. Ova po mnogočemu jedinstvena morska špilja nalazi se na otočiću Biševu, 6 nautičkih milja udaljenom od Komiže.
Izlet može biti i cijelodnevni, tako da se poslije posjeta Modroj špilji, dan provede u kupanju i plovidbi oko Visa. Tada se nudi mogućnost ručka u jednom od restorana nadomak mora.
Na izlet se kreće ujutro, stoga nije moguće otići na Biševo i posjetiti špilju isti dan kada se stigne u Vis.

ZELENA ŠPILJA

Osim agencija koje u svojoj ponudi imaju posjet Zelenoj špilji, u ovu prekrasnu morsku pećinu na otočiću Ravniku, moguće je doploviti iz uvala Milne i Rukavca koje se nalaze na jugoistočnoj obali Visa. U ovaj kraći izlet s kupanjem u moru i zelenom svjetlu špilje, povest će vas netko od registriranih lokalaca u vlastitom brodiću.

KRALJIČINA ŠPILJA

Ovaj pješački izlet koji uključuje i polusatnu vožnju makadamom do sela Oključna, koje se nalazi visoko iznad istoimene uvale na sjevernoj obali otoka, organiziraju agencije Visit i Alternatura. 
Izuzetno prohodna i prostrana špilja koju čine pet visokih prostorija, međusobno povezanim širim i užim hodnicima, bogata ja stalaktitima i stalagmitima, a ulaz joj se nalazi na sedamdeset metara nadmorske visine i gleda u otok Šoltu. 

OBILAZAK BIVŠIH VOJNIH ZONA

Još jedan kopneni izlet koji uključuje posjet tajanstvenoj Veloj Glavi, bivšoj vojarni smještenoj u geometrijskom središtu otoka, zatim penjanje po topovskim utvrdama na rtu Stupišće, te šetnju morskim tunelom u uvali Parja.

VINSKE RUTE

Sve ambiciozniji i kvalitetniji hrvatski vinari žele da upravo njihov proizvod postane jedan od temeljnih aduta hrvatskog turizma. Dobro poznati viški aduti su vugava i plavac mali a s izvrsnim otočnim vinima možete se upoznati u brojnim obiteljskim konobama, podrumima i vinarijama na uzbudljivoj vinskoj ruti na kojoj barem donekle treba pokušati zadržati bistru glavu.

KULTURNE RUTE

Gdje su ostaci rimskih termi, gdje se nalazio antički teatar, u kojoj je kući živio Ranko Marinković a koju je sagradio hvarski pjesnik Hanibal Lucić, zašto je Vis kroz povijest bio važno strateško uporište ... tek je manji dio zanimljive viške povijesti i kulturne tradicije s kojom se možete upoznati na nekoj od kulturnih šetnji po gradu.